Trendy mebli kuchennych na wymiar, cz. 1 – drewniane blaty

Blat nadaje charakteru meblom kuchennym. Blaty laminowane wyglądają nowocześnie, kamienne – niezwykle elegancko, a drewniane są ponadczasowe. Właśnie drewnianym blatom w kuchennych meblach na wymiar – które, jak pokazuje nasza praktyka, przezywają właśnie w Białymstoku swój renesans. Przyjrzymy się bliżej.

STOLARZ
SIERŻANTOWICZ

MEBLE DO KUCHNI

NASZE REALIZACJE

Meble kuchenne na wymiar Białystok to Twoja przestrzeń

Kuchnia jest pomieszczeniem funkcjonalnym, takie też powinny być meble, które zostaną w niej umieszczone. Warto więc, by były idealnie dopasowane do przestrzeni. Pod względem wymiarów, tak by nie powstawały nieestetyczne szczeliny, a także do ich użytkowników. Warto dopasować wysokości blatu, a więc wykonane na wymiar. Muszą to ponadto być meble adekwatne do kuchennych warunków, czyli niekłopotliwe do utrzymywania w czystości, będą przecież miały kontakt z żywnością. Poza tym ich blat powinien być nie tylko estetycznie dopasowany do pozostałych elementów, ale też trwały, by posłużył nam przez lata. Jak więc w tak pomyślanych meblach na wymiar sprawdzać się będzie blat z drewna? Sprawdźmy.

Charakterystyka blatów drewnianych do mebli kuchennych

Najczęściej blaty do kuchennych mebli wykonywane są z drewna:

  • dębowego,
  • bukowego lub
  • orzechowego,
  • a nawet egzotycznego drzewa bambusowego.

Ich charakterystyczne dyskretne usłojenie świetnie komponuje się z meblami w różnych stylach. Od klasycznego, przez prowansalski czy country po nowoczesne aranżacje. Ten element mebli może być dwojako wykończony: lakierem bądź olejem, które posiadają atesty dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi.
Warto dodać, że tańszym zamiennikiem blatów z drewna wykonywanych na wymiar przeznaczonych do kuchni są te wykonane z płyty wiórowej. Płyty, którą pokrywa się fornirem – cienką warstwą naturalnego drewna. Takie blaty wyglądają identycznie jak te wykonane z litego drewna, ale są lżejsze.

Jak dbać o blaty w meblach do kuchni na wymiar

Jeśli już zdecydujemy, że w naszej kuchni mają znaleźć się meble na wymiar z drewnianym blatem, musimy znać podstawowe zasady. Dbajmy o drewno – w ten sposób przedłużymy jego żywotność. Oto, o czym musimy pamiętać:

  • wycieramy drewniane blaty do sucha, nie pozostawimy na nich zacieków z wody, gdyż drewno nie jest wodoodporne,
  • nie stawiamy na blatach z drewna gorących naczyń, ponieważ mogą na nich powstać jaśniejsze odbarwienia,
  • do czyszczenia używamy przeznaczonych do tego preparatów, które nanosimy gąbką.

Ponadto dobrze jest pamiętać o okresowej konserwacji blatu. Możemy ją wykonać sami lub zlecić białostockim stolarzom z zakładu stolarskiego. Jeśli blat jest pokryty lakierem, starą powłokę się zeszlifowuje i nanosi nową. Natomiast jeśli blat jest olejowany, konserwujemy go punktowo – tam, gdzie powierzchnia zużywa się najbardziej, czyli przy zlewie i przy płycie kuchennej. Raz w roku cały blat pokrywamy olejem. Gdyby okazało się, że powierzchnia jest bardzo zniszczona, przed olejowaniem mechanicznie ją szlifujemy.

W innym miejscu na naszym firmowym blogu przeczytasz o zaletach i wadach mebli wykonanych w wymiar lub tych zakupionych w białostockich salonach meblowych.
– polecamy lekturę artykułu Meble ma wymiar czy meble ze sklepu? Podstawy wyboru.

Related Posts

Nie znaleziono żadnych elementów.
Menu
Zadzwoń