Blat nadaje charakteru meblom kuchennym. Blaty laminowane wyglądają nowocześnie, kamienne – niezwykle elegancko, a drewniane są ponadczasowe. Właśnie drewnianym blatom w kuchennych meblach na wymiar – które, jak pokazuje nasza praktyka, przezywają właśnie w Białymstoku swój renesans. Przyjrzymy się bliżej.
STOLARZ
SIERŻANTOWICZ
Meble kuchenne na wymiar Białystok to Twoja przestrzeń
Kuchnia jest pomieszczeniem funkcjonalnym, takie też powinny być meble, które zostaną w niej umieszczone. Warto więc, by były idealnie dopasowane do przestrzeni. Pod względem wymiarów, tak by nie powstawały nieestetyczne szczeliny, a także do ich użytkowników. Warto dopasować wysokości blatu, a więc wykonane na wymiar. Muszą to ponadto być meble adekwatne do kuchennych warunków, czyli niekłopotliwe do utrzymywania w czystości, będą przecież miały kontakt z żywnością. Poza tym ich blat powinien być nie tylko estetycznie dopasowany do pozostałych elementów, ale też trwały, by posłużył nam przez lata. Jak więc w tak pomyślanych meblach na wymiar sprawdzać się będzie blat z drewna? Sprawdźmy.
Charakterystyka blatów drewnianych do mebli kuchennych
Najczęściej blaty do kuchennych mebli wykonywane są z drewna:
- dębowego,
- bukowego lub
- orzechowego,
- a nawet egzotycznego drzewa bambusowego.
Ich charakterystyczne dyskretne usłojenie świetnie komponuje się z meblami w różnych stylach. Od klasycznego, przez prowansalski czy country po nowoczesne aranżacje. Ten element mebli może być dwojako wykończony: lakierem bądź olejem, które posiadają atesty dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi.
Warto dodać, że tańszym zamiennikiem blatów z drewna wykonywanych na wymiar przeznaczonych do kuchni są te wykonane z płyty wiórowej. Płyty, którą pokrywa się fornirem – cienką warstwą naturalnego drewna. Takie blaty wyglądają identycznie jak te wykonane z litego drewna, ale są lżejsze.
Jak dbać o blaty w meblach do kuchni na wymiar
Jeśli już zdecydujemy, że w naszej kuchni mają znaleźć się meble na wymiar z drewnianym blatem, musimy znać podstawowe zasady. Dbajmy o drewno – w ten sposób przedłużymy jego żywotność. Oto, o czym musimy pamiętać:
- wycieramy drewniane blaty do sucha, nie pozostawimy na nich zacieków z wody, gdyż drewno nie jest wodoodporne,
- nie stawiamy na blatach z drewna gorących naczyń, ponieważ mogą na nich powstać jaśniejsze odbarwienia,
- do czyszczenia używamy przeznaczonych do tego preparatów, które nanosimy gąbką.
Ponadto dobrze jest pamiętać o okresowej konserwacji blatu. Możemy ją wykonać sami lub zlecić białostockim stolarzom z zakładu stolarskiego. Jeśli blat jest pokryty lakierem, starą powłokę się zeszlifowuje i nanosi nową. Natomiast jeśli blat jest olejowany, konserwujemy go punktowo – tam, gdzie powierzchnia zużywa się najbardziej, czyli przy zlewie i przy płycie kuchennej. Raz w roku cały blat pokrywamy olejem. Gdyby okazało się, że powierzchnia jest bardzo zniszczona, przed olejowaniem mechanicznie ją szlifujemy.
W innym miejscu na naszym firmowym blogu przeczytasz o zaletach i wadach mebli wykonanych w wymiar lub tych zakupionych w białostockich salonach meblowych.
– polecamy lekturę artykułu Meble ma wymiar czy meble ze sklepu? Podstawy wyboru.
NAJNOWSZA OFERTA: